OBVESTILO ČLANOM!

Maj 21, 2019   //   by Sidnej   //   Razno  //  No Comments

 

 

OBVESTILO ČLANOM!

 

V zvezi z zadnjimi dogodki postopanja družbe RTG Slivniško jezero zoper ribiče, ki izvajajo ribolov z uporabo bivaka za zaščito pred dežjem dajemo naslednje pojasnilo:

 

 • Zakon o sladkovodnem ribištvu (Uradni list RS, številka 61/06) v 23. členu opredeljuje pravico dostopa do vode (citiramo):
 1. Lastnica oziroma lastnik (v nadaljnjem besedilu: lastnik) ali drug posestnik vodnega ali priobalnega zemljišča mora izvajalcu ribiškega upravljanja in ribiču dopustiti neškodljiv prehod čez svoje zemljišče in zadrževanje na njem zaradi izvajanja ribiškega upravljanja.
 2. Izvajalec ribiškega upravljanja in ribič morata pri izvajanju ribiškega upravljanja in ribolovu čim manj vplivati na stanje zemljišče iz prejšnjega odstavka, po opravljenih nalogah pa odpraviti morebitno povzročeno škodo.
 3. Ne glede na prvi odstavek tega člena se lahko prehod in zadrževanje omeji na zemljiščih, ki jih je dovoljeno ograditi v skladu z zakonom.

 

 • Zakon o vodah (Uradni list RS, številka 67/02) v 38. členu opredeljuje omejitve, povezane s splošno rabo vode (citiramo):
 1. Lastnik ali drugi posestnik vodnega, priobalnega ali drugega zemljišča mora dopustiti vsakomur neškodljiv prehod čez svoje zemljišče do vodnega ali morskega dobra, ter dopustiti splošno rabo vodnega ali morskega dobra, razen če je na vodnem, priobalnem ali drugem zemljišču zgrajen objekt iz 5., 6. In 7. točke prejšnjega člena.

 

1/2

 1. Raba priobalnega zemljišča, ki je neposredno povezana s splošno rabo (zadrževanje na priobalnem zemljišču in odlaganje predmetov za kopanje, potapljanje, drsanje, plovbo in podobno) je dovoljena, če se lastniku ali drugemu posestniku priobalnega zemljišča s takšno rabo ne povzroča škoda.
 2. Na vodnem ali priobalnem zemljišču ni dovoljeno postavljati objektov ali drugih oviri, ki bi preprečevale prost prehod ob vodnem ali morskem dobru.
 3. Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena lahko lastnik ali drugi posestnik objekta javne infrastrukture izključi splošno rabo na območju, na katerem se nahaja objekt, če je to nujno zaradi varovanja življenja ali zdravja ljudi.
 4. Lastnik ali drugi posestnik vodnega, priobalnega ali drugega zemljišča zaradi omejitev iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena nima pravice do odškodnine, razen za navadno škodo.

 

 • Družba RTG Slivniško jezero je leta 2017 Ribiški družini Voglajna ponudila zaračunavanje rabe vodnega in priobalnega zemljišča v ribolovni pravici (ribiški karti). Po pridobitvi strokovnega mnenja (Tržni inšpektorat RS) je takšno zaračunavanje protizakonito. Prav tako pa je skrivanje pravice do rabe vodnega in priobalnega zemljišča v ribolovni pravici v nasprotju s finančnimi predpisi, internimi akti ribiške družine, koncesijsko pogodbo,….

 

 • Ribiška družina Voglajna bo preko pravnih zastopnikov takoj pristopila k reševanju nastalega zapleta z družbo RTG Slivniško jezero na zakonit način. Do dneva rešitve nastalega problema pa pozivamo člane, da pri izvajanju športnega ribolova na vodnem in priobalnem zemljišču ne povzročajo škode.

 

V zaključku si dovolimo pripomniti, da »ulično« ščuvanje nekaterih članov zoper odločitve legitimno izvoljenega Upravnega odbora predstavljajo moralno nesprejemljivo dejanje in niso v dobrobit razvoja naše organizacije ter slovenskega sladkovodnega ribištva.

 

Dober prijem!

 

Upravni odbor

RD   Voglajna

 

2/2

RIBIŠKA     ZVEZA SLOVENIJE

ZVEZA RIBIŠKIH DRUŽIN CELJE

RIBIŠKA    DRUŽINA   VOGLAJNA

3263            GORICA  PRI SLIVNICI

Matična številka:  5140536

Davčna štev.: SI 56955316

Račun:  051008015179037

Številka:    11706-RDV/19

Datum:           21. 05. 2019

Komentiraj objavo

Pred objavo komentarja se moraš prijaviti.

Koledar

julij 2021
P T S Č P S N
« Jun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031