IZVAJANJE RIBOLOVNE PRAVICE NA SLIVNIŠKEM JEZERU (uporaba šotorov in bivakov)

Jun 20, 2019   //   by Sidnej   //   Razno  //  No Comments

IZVAJANJE RIBOLOVNE PRAVICE NA SLIVNIŠKEM JEZERU

 

V zvezi s stopnjevanjem pritiska družbe RTG Slivniško jezero na ribiče, ki pri izvajanju ribolova uporabljajo šotore in bivake za zaščito pred dežjem, dajemo naslednje pojasnilo:

 

 • Zakon o sladkovodnem ribištvu (Uradni list RS, številka 61/06) v 23. členu opredeljuje pravico dostopa do vode (citiramo):
 1. Lastnica oziroma lastnik (v nadaljnjem besedilu: lastnik) ali drug posestnik vodnega ali priobalnega zemljišča mora izvajalcu ribiškega upravljanja in ribiču dopustiti neškodljiv prehod čez svoje zemljišče in zadrževanje na njem zaradi izvajanja ribiškega upravljanja.
 2. Izvajalec ribiškega upravljanja in ribič morata pri izvajanju ribiškega upravljanja in ribolovu čim manj vplivati na stanje zemljišče iz prejšnjega odstavka, po opravljenih nalogah pa odpraviti morebitno povzročeno škodo.
 3. Ne glede na prvi odstavek tega člena se lahko prehod in zadrževanje omeji na zemljiščih, ki jih je dovoljeno ograditi v skladu z zakonom.

 

 • Zakon o vodah (Uradni list RS, številka 67/02) v 38. členu opredeljuje omejitve, povezane s splošno rabo vode (citiramo):
 1. Lastnik ali drugi posestnik vodnega, priobalnega ali drugega zemljišča mora dopustiti vsakomur neškodljiv prehod čez svoje zemljišče do vodnega ali morskega dobra, ter dopustiti splošno rabo vodnega ali morskega dobra, razen če je na vodnem, priobalnem ali drugem zemljišču zgrajen objekt iz 5., 6. In 7. točke prejšnjega člena.
 2. Raba priobalnega zemljišča, ki je neposredno povezana s splošno rabo (zadrževanje na priobalnem zemljišču in odlaganje predmetov za kopanje, potapljanje, drsanje, plovbo in podobno) je dovoljena, če se lastniku ali drugemu posestniku priobalnega zemljišča s takšno rabo ne povzroča škoda.
 3. Na vodnem ali priobalnem zemljišču ni dovoljeno postavljati objektov ali drugih oviri, ki bi preprečevale prost prehod ob vodnem ali morskem dobru.
 4. Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena lahko lastnik ali drugi posestnik objekta javne infrastrukture izključi splošno rabo na območju, na katerem se nahaja objekt, če je to nujno zaradi varovanja življenja ali zdravja ljudi.
 5. Lastnik ali drugi posestnik vodnega, priobalnega ali drugega zemljišča zaradi omejitev iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena nima pravice do odškodnine, razen za navadno škodo.

 

Upravni odbor Ribiške družine Voglajna je s prisotno problematiko seznanil in prosil za pomoč pri njenem reševanju Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ribiško zvezo Slovenije, Zvezo ribiških družin Celje, Zavod za ribištvo Slovenije, Občino Šentjur,…ter s posredovanjem pooblaščenih pravnih zastopnikov takoj pristopil k reševanju nastalega zapleta z družbo RTG Slivniško jezero. Žal moramo zapisati, da brez večjih uspehov. Družba RTG namreč vztraja, da predstavlja uporaba šotorov in bivakov kampiranje, ki na jezeru ni dovoljeno ter je zadosten razlog za njihovo ukrepanje preko pristojne policijske postaje. V izogibanje nadaljnjim sporom z lastniki zemljišč in izrekanjem mandatnih kazni prosimo vse člane ter ribiče turiste:

 • da pri izvajanju ribolovne pravice na Slivniškem jezeru uporabljajo izključno opremo, ki je namenjena zaščiti pred vremenskimi vplivi (senčniki, dežniki, nadstreški brez dna,…) in ne postavljajo šotorov ter bivakov, ki so namenjeni kampiranju (spanju, počitkom, prebivanju,…);
 • da parkirajo osebna vozila izključno na javnih – parkirnih površinah izven vodnega in priobalnega pasu jezera;
 • da se do in iz ribolovnega mesta gibajo izključno po utrjenih poteh, brez povzročanja škode na zemljiščih ter kulturah, za sabo pa odstranijo vse odpadke.

 

Naše priporočilo je pravica in dolžnost vsakega člana naše ribiške družine ter pričakujemo njegovo dosledno spoštovanje. Vsem tistim, ki pa izrabljajo prisotno problematiko za internetno ščuvanje zoper legitimno izvoljeni Upravni odbor sporočamo, da gre za moralno nesprejemljivo dejanje in bomo zoper teh ukrepali v skladu s pooblastili, ki nam jih dajejo zakonski predpisi ter na Zboru članov sprejeti interni akti. Želimo, da slednji zapis ne bi izzvenel kot grožnja ampak poziv k tvornemu sodelovanju vseh članov pri reševanju nastalega problema.

Dober prijem!

Upravni odbor

RD   Voglajna

 

V vednost:

 • Ribiška zveza Slovenije
 • Zveza ribiških družin Celje
 • Zavod za ribištvo Slovenije
 • MKGP – Inšpektorat RS za lovstvo in ribištvo

Komentiraj objavo

Pred objavo komentarja se moraš prijaviti.

Koledar

julij 2021
P T S Č P S N
« Jun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031